Marit Westergaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marit Westergaard
Født12. aug. 1956Rediger på Wikidata (67 år)
Tromsø
BeskjeftigelseLingvist, professor Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi (2016–)

Marit Westergaard (født 12. august 1956 i Tromsø) er en norsk språkforsker. Hun er professor i engelsk språkvitenskap ved UiT – Norges arktiske universitet i Tromsø og professor II ved NTNU i Trondheim.

Westergaard er dr.philos. i språkvitenskap fra UiT – Norges arktiske universitet. Hun har dessuten en mastergrad i lingvistikk fra University of California, San Diego og er Cand. Philol. med fagene tysk, engelsk og språkvitenskap fra Bergen, Oslo og Tromsø.

Hun er leder for et av UiTs Aurora Centers, AcqVA Aurora (Language Acquisition, Variation and Attrition): The Dynamic Nature of Languages in the Mind. Sammen med Professor Terje Lohndal ved NTNU leder hun også en felles UiT/NTNU forskningsgruppe, AcqVA[1] (Acquisition, Variation & Attrition). I perioden 2009–2012 var hun direktør for forskningssenteret CASTL (Center for Advanced Study in Theoretical Linguistics), et av Norges forskningsråds Sentre for fremragende forskning (SFF). Hun har og vært leder for en rekke forskningsprosjekter, for eksempel MultiGender[2] ved Senter for grunnforskning (CAS) ved Det Norske Vitenskaps-Akademi i Oslo (2019–2020, sammen med professor Terje Lohndal) og forskningsprosjektet MiMS[3] (Micro-variation in Multilingual Acquisition and Attrition Situations), finansiert av NFR (2016–2020). Forskningsmiljøet ved UiT/NTNU driver forskningsformdling om to- og flerspråklighet gjennom nettstedet Flere språk til flere[4].

Westergaards forskningsinteresser er særlig språktilegnelse og flerspråklighet, språklig forvitring samt historiske språkendringer, med vekt på syntaktisk variasjon.[5]. Hun har bidratt til språkforskningen som medlem av redaksjonen for tidsskrifter som Norsk Lingvistisk Tidsskrift, Studies in Germanic Linguistics, Linguistic Approaches to Bilingualism og Nordic Journal of Linguistics. Hun har også innehatt en rekke faglige verv, for eksempel som medlem av programstyret for tsjekkisk-norsk og polsk-norsk forskningssamarbeid (EEA Norway Grants[6]), styret for Tromsø forskningsstiftelse, og det svenske Vetenskapsrådets vurderingskomité i lingvistikk.

Priser og hedersbevisninger[rediger | rediger kilde]

I 2016 mottok hun forskningsprisen ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning og i 2019 UiTs pris for forskning og utvikling. I 2016 ble hun utnevnt til medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi og i 2019 ble hun medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]